SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

cukier we krwi

  • *artykuł na zamówienie użytkownika serwisu W ostatnich kilkunastu latach modne staje się wyważanie otwartych drzwi i szukanie nowych, najlepszych sposobów odżywiania się oraz treningu. Jednym z takich rozwiązań dietetycznych jest system żywienia intuicyjnego. Przede wszystkim, czy posługiwanie się przykładami dziko żyjących zwierząt ma sens? Moim [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2451 Data: 2021-07-14 09:19:48
  • [...] przepływ krwi w mięśniach po insulinie u 19 osób z prawidłowym ciśnieniem krwi (w różnych zakresach). Ustalili, że wychwyt glukozy zależny od insuliny („pcha” ona np. cukier do mięśni, ułatwia jego wykorzystanie), jak również wzrost przepływu krwi w mięśniach wywołany insuliną, były odwrotnie proporcjonalne do podstawowego ciśnienia krwi. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1239 Data: 2023-01-03 07:14:08
  • Przestań jeść, jak PRO-kulturysta

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Współczesna epidemia otyłości wcale nie wynika z faktu, iż w handlu pojawiły się syntetyczne słodziki (np. aspartam, acesulfam). Winne nie jest wcale mięso, pszenica, cukier, ziemniaki, masło, napoje słodzone, McDonald’s, KFC, Burger King, czy szeroko rozumiana „chemia”. Wnioski końcowe: Jeśli masz problem z rosnącym zatłuszczeniem - [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16983 Data: 2018-03-16 11:48:00
  • [...] cukru oraz cząsteczki alkoholu. Taka struktura daje zdolność pobudzania słodkich receptorów smakowych na języku. Wyglądem i smakiem (choć jest dużo słodszy) przypomina cukier. W niewielkich ilościach występuje w wielu owocach oraz warzywach, np.: truskawkach, jagodach, malinach, śliwkach, gruszkach, kolbach kukurydzy i grzybach, a zatem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4275 Data: 2017-12-07 09:57:57
  • Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11559 Data: 2018-05-05 09:41:25
  • Dieta ketogeniczna - na czym polega, zalety i wady

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Sposobów oraz metod na pozbycie się zbędnych kilogramów jest wiele. Do jednych z najbardziej popularnych, a także często stosowanych należy dieta ketogeniczna. Kojarzona jest zazwyczaj z szybką utratą masy ciała, a także z brakiem odczuwania głodu. Na temat diety ketogenicznej istnieje wiele sprzecznych ze sobą teorii. Jedne głoszą, iż jest jedną [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14975 Data: 2017-12-31 09:34:25
  • [...] lub na różne sposoby tłumaczą sobie istniejącą patologię. Ostatnio ciągle słyszę, że norma stężenia cukru we krwi jest sztucznie obniżona („i dlatego ja mam za wysoki cukier”). Tak naprawdę uważam, iż próg 100 mg na dl jest nadal za wysoki, tylko bierzemy pod uwagę osoby nieaktywne fizycznie i ogólnie prowadzące patologiczny tryb życia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1187 Data: 2022-08-10 08:03:04
  • Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3955 Data: 2019-05-18 08:26:52
  • [...] na to pytanie. Skład przykładowego „przysmaku” (płatków śniadaniowych). Składniki: „część zbożowa (60%): mąka pszenna, kaszka kukurydziana, otręby pszenne, mąka ryżowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, proszek do pieczenia (mąka pszenna, regulator kwasowości: difosforany; substancja spulchniająca: węglany sodu); krem o smaku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2618 Data: 2021-08-30 23:18:38
  • [...] bulwiastych) - 0.004 PPM, 0.07 mg/kg, owoce hodowane w ogrodzie - 0.108 PPM, owoce - 0.031 PPM, oleje, tłuszcze - 0.015 PPM (np. margaryna 0.025 mg/kg, masło 0.06 mg/kg), cukier - 0.008 PPM, napoje i woda - 0.004 PPM. Na podstawie: Albert C. Kolbye, Kathryn R. Mahaffey „Food Exposures to Lead” oraz „Antyodżywcze i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3054 Data: 2019-02-25 10:35:55
  • Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5525 Data: 2018-01-09 07:50:50
  • Które węglowodany są najgorsze?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    We współczesnym świecie cukier jest często demonizowany. Przypisuje mu się wywoływanie wielu chorób, dziesiątkujących ludzkość. Niektórzy producenci fast food znaleźli idealny sposób prowadzenia kampanii dezinformacyjnej. Cóż, wystarczy obficie podsypać pieniędzmi odpowiednie grupy naukowców, a udowodnią oni, że słodzone napoje są głównym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 903 Data: 2022-10-04 16:59:39
  • Niewłaściwy trening i zła dieta są główną przyczyną braku efektów odnoszonych na siłowni. Nieważne, czy chcesz się odchudzać, zwiększać obwody mięśni („trening na masę”), poprawiać moc czy szybkość. Posiłek potreningowy Na masie: kluczowy okres po treningu to pierwszych kilka godzin, wtedy jest najlepsza pora na węglowodany i proteiny (np. z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12666 Data: 2020-01-23 13:24:34
  • Gdyby kofeinę zsyntetyzowano czy też odkryto w roślinach, wyekstrahowano i próbowano dopuścić do obrotu teraz, zapewne podzieliłaby los DMAA (do dzisiaj toczą się spory o dopuszczenie geranium ponownie do obrotu np. w USA), efedryny (wycofana i zakazana do stosowania w suplementach diety w USA i UE, pozostała w nielicznych lekarstwach) czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11273 Data: 2017-05-25 09:24:33
  • Kiedyś przemysł tytoniowy przekonywał nas, że palenie wcale nie jest takie złe dla zdrowia. Teraz zuchwałe taktyki stosują duże koncerny, wydając przy tym gigantyczne kwoty na reklamę. Przykładowy przekaz reklamowy sugeruje, że "wszystkie kalorie się liczą" i "żeby być w porządku" należy wydatkować nadmiarowe kalorie pochodzące z picia Coca Coli, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10104 Data: 2018-05-25 11:00:51
  • W Internecie można spotkać wiele artykułów dotyczących zamienników cukru. Jedni uważają, iż słodziki niesamowicie szkodzą zdrowiu, inni że powodują cukrzycę, jeszcze inni, że raka.  Powszechnie spotyka się również tezę, iż utrudniają one odchudzanie się. Czy te twierdzenia są prawdziwe i na czym są oparte? Co zapamiętać i jak to zastosować? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2833 Data: 2020-06-13 10:37:48
  • Na temat cholesterolu krąży niesamowita ilość mitów. Metabolizm i rola cholesterolu w ustroju są dla większości ludzi jedną wielką niewiadomą, temat jest niezrozumiały. Dlatego, powstają prostsze wytłumaczenia rozmaitych zjawisk. Tak samo postępowali ludzie pierwotni, tworzono legendy i mity mające uzasadniać straty wskutek uderzenia pioruna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 822 Data: 2022-09-01 12:38:31
  • Ranking słodzików: Najlepszy słodzik - TOP 3

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] związek ten wspomaga również wchłanianie wapnia z przewodu pokarmowego. Ksylitol uznać należy za substancję dość bezpieczną, choć nie wszyscy go dobrze tolerują. Niestety cukier brzozowy może powodować zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, wywołując biegunki. Efekt ten występuje raczej przy wysokim spożyciu, ale u pewnej grupy osób tego typu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 25787 Data: 2017-04-14 08:50:41
  • [...] jest szkodliwa dla zdrowia i estetyki sylwetki. Laktoza jest podwójnie szkodliwa! Jak to rozumieć? Po pierwsze: laktoza = glukoza + galaktoza. Glukoza to szybko przyswajalny cukier, który wywołuje zaburzenia glikemii. To fachowe pojęcie znaczy tyle, iż we krwi pojawia się masa cukru prostego, który (w nadmiarze) jest dla organizmu trucizną. Tak. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11639 Data: 2018-09-08 11:02:05
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1456 Data: 2019-10-25 19:44:32